Toepassingen

Artrose

- Klik hier voor een algemene uitleg over glucosamine.

Artrose is een vorm van slijtage van het het kraakbeen tussen de gewrichten. Omdat kraakbeen zijn voeding krijgt van de gewrichtsvloeistof en niet van bloedvaten is het nogal kwetsbaar en herstelt het moeilijk. Wanneer het kraakbeen beschadigd raakt zal de soepele werking van het gewricht verloren gaan en slijtage ontstaan. De meeste mensen krijgen, naarmate zij ouder worden, last van gewrichtsslijtage (link naar boek over gewrichtsslijtage) of artrose, met name in de gewrichten van knieën, heupen, handen, wervelkolom, enkels en ook tenen. Het is dan ook de meest voorkomende aandoening van het bewegingsapparaat.

Behandeling van artrose door glucosamine

Glucosamine is een natuurlijke stof die in hoge concentraties voorkomt in de structuren van onze gewrichten. Glucosamine kan het lichaam helpen om beschadigd kraakbeen te herstellen. De belangrijkste functie van glucosamine is een stimulatie van de productie van glycosaminoglycanen (proteinevezels die zich binden in de vrije ruimtes van het kraakbeen) die zorgen voor de stevigheid van de gewrichten. Ondanks dat het nog niet voldoende is aangetoont dat met glucosamine weer nieuw kraakbeen wordt aangemaakt is er alle reden toe aan te nemen dat dit toch goed mogelijk is. Het verbetert in ieder geval wel de structuur van het kraakbeen en kan daardoor het vocht in het gewricht beter vasthouden. Dit is essentieel voor de schokdemping bij belaste bewegingen. Daardoor kan het gewricht weer soepeler bewegen zonder pijn.

Het komt erop neer, dat een voldoende hoog glucosaminegehalte noodzakelijk is voor onderhoud van het bestaande kraakbeen en wellicht ook voor de aanmaak van nieuw kraakbeen. Glucosamine repareert kapotte gewrichten en werkt krachtigr dan medicijnen. Glucosamine is ook belangrijk voor de botten.

Op klinisch vlak zou glucosamine dus een chondroprotectief effect hebben, het zou de pijn en de stijfheid verminderen. Er is overtuigende bewijsvoering dat het slikken van glucosamine zin heeft voor mensen met chronische gewrichtsaandoeningen. Uit onderzoek (zie onderzoek) blijkt dat glucosamine onstekingsfactoren remt en de proteoglycaansynthese bevordert. Extra glucosamine kan met name van nut zijn bij artrose. In enkele studies bleek glucosamine aanzienlijke verbetering te geven. (3 of 4 x 500mg per dag) (zie onderzoek). Bovendien doet glucosamine iets aan de oorzaak van deze kwaal. Tegelijkertijd is het veilig. Bij proeven op mensen hebben onderzoekers nooit gevaarlijke bijwerkingen kunnen ontdekken. "De belangrijkste bijwerking is eigenlijk dat een kleine groep mensen met een allergie voor schaaldieren verkeerd op glucosamine kan reageren", zegt Kuiper. "De meeste glucosamine wordt gemaakt uit schilden van krabben en garnalen, en in de supplementen kunnen eiwitten zitten waar die groep gevoelig voor is." Glucosamines hebben hun plaats bij de behandeling van kraakbeendegradatie, naast andere therapeutische middelen zoals NSAID en in mindere mate paracetamol. Met glucosamine is er de hoop om de evolutie van de aandoening af te remmen. Van glucosamine zijn geen nadelige bijwerkingen bekend.

Wat is de rol van glucosamine en chondroïtine bij de behandeling van artrose?

Chondroïtine is een andere bouwsteen in het productieproces van gewrichtskraakbeen. Chondroïtine blokkeert ook de werking van het enzym dat zorg draagt voor de versnelde afbraak van gewrichtskraakbeen. Chondroïtine kan net als glucosamine water in het kraakbeen vasthouden en tevens stimuleert het de aanmaak van kraakbeen. Ook kan chondroïtine de werking van enzymen die het kraakbeen aantasten verminderen. Chondroïtine wordt moeilijker in het lichaam opgenomen. Wetenschappelijk onderzoek geeft aan dat chondroïtine suppletie, vooral op de lange termijn, de pijn verlicht en dat gewrichten weer beter functioneren. Deze zeer kostbare stof is van essentieel belang om in combinatie met de glucosamine in te nemen en wel in de verhouding 4:3; 1200 tot 1500 mg per dag. Alhoewel de opname  van chondroïtine in het lichaamveel lager is dan van glucosamine (10%-15% t.o.v. 90%-98%) hebben recente studies zeer gunstige resultaten laten zien bij de behandeling van artrose en andere gewrichtsklachten. Het wordt dan ook samen met glucosamine aanbevolen voor het verminderen van pijn en voor het verbeteren van de beweeglijkheid van gewrichten bij degenen die niet voldoende baat hebben bij alleen glucosamine.

Conclusie

Om artrose effectief te behandelen met lichaamseigenstoffen: gebruik glucosamine in combinatie met chondroïtine in een verhouding van 4:3.
Dosering per dag glucosaminesulfaat: 1500 tot 2000 mg
Dosering per dag chondroïtinesulfaat: 1200 tot 1500 mg
Dit is afhankelijk van het lichaamsgewicht.