Preparaat keuze

Glucosamine, chondroïtine en MSM

Glucosamine en chondroïtine zijn voedingssupplementen. Er zijn veel aanbieders van deze voedingssupplementen en er is een grote diversiteit aan glucosamine, chondroïtine en MSM bevattende preparaten. Ze zijn vrij verkrijgbaar bij apotheken, drogisten, sportzaken, supermarkten en warenhuizen. De kwaliteitsverschillen tussen de verschillende preparaten zijn aanzienlijk. Hieronder worden de belangrijkste kwaliteitscriteria voor glucosamine en chondroïtine opgesomd:

Klik hier voor het nieuwe onderzoek van glucosamine-info.nl onder de betere merken die glucosamine combinatieproducten aanbieden.

Let op de volgende punten

Streefdosering per dagdosering

  • Glucosaminesulfaat 1500 tot 2000 mg (afhankelijk van lichaamsgewicht). Dit komt overeen met 1200 tot 1750 mg elementaire hoeveelheid glucosamine. Let op het is voor fabrikanten verplicht de elementaire hoeveelheid glucosamine te vermelden op hun producten.
  • Chondroïtinesulfaat 1200 tot 1500 mg (afhankelijk van lichaamsgewicht). Als leidraad kunt u aanhouden: > 70 kg 1500 mg.
  • MSM (Methylsulfonylmethaan) minimaal 3000 mg

Prijs

De grondstof chondroïtine is peperduur, dus let bij aanschaf op de hoeveelheid chondroïtine om de prijs/kwaliteit verhouding te beoordelen. Vaak zal u zien dat er hieraan bezuinigd wordt.

Een goede mogelijkheid is een losse poeder (granulaatvorm). De granulaatvorm maakt het mogelijk een hogere dosering toe te passen voor een schappelijke prijs omdat er niet gecapsuleerd hoeft te worden. Een ander voordeel is dat automatisch uw therapie trouwheid op een constant niveau blijft doordat u maar één keer per dag hoeft in te nemen, in plaats van zes keer. Therapie trouwheid is een essentiële factor voor het effect van uw voedingssupplement.

Verder nog bepalend in uw keuze

Glucosamine wordt gewonnen uit schaaldieren. Om die reden wordt bij een allergie voor schaaldieren afgeraden dit middel te gebruiken. Er zijn echter ook plantaardige of schaaldiervrije glucosamine middelen op de markt. Een overzicht van de betere merken is te zien in het vergelijkend warenonderzoek naar gewrichtsformules die is gepubliceerd op Glucosamine-info.nl klik hier voor het overzicht.