Glucosamine en Chondroïtine

 Klik hier voor een overzicht welke producten hoeveel glucosamine en chondroïtine bevatten

Wat is Glucosamine

Uw kraakbeen en bindweefsel heeft Glucosamine, als belangrijke bouwsteen, hard nodig. Glucosamine is een lichaamseigen stof die u gaandeweg in toenemende mate minder aanmaakt. Dit komt doordat glucosamine ervoor zorgt dat er gewrichtssmeer (synoviaalvloeistof) geproduceerd wordt. Glucosamine wordt door uw eigen lichaam zelf aangemaakt uit glucose en aminozuren. Het is opgebouwd uit glucose, dit is een suiker wat als brandstof door het lichaam wordt gebruikt, en het aminozuur heet glutamine.

Glucosamine kan op drie verschillende wijzen worden weergegeven. Een voorbeeld: 2134 mg glucosaminesulfaat 2KCl (kaliumchloride), is hetzelfde als 1500 mg glucosaminesulfaat en 1200 mg elementaire hoeveelheid glucosamine. Als u een product vergelijkt let dan op de elementaire hoeveelheid glucosamine, het is voor de producenten verplicht dit te melden op het etiket maar er wordt nog veel met de glucosaminesulfaat hoeveelheid geadverteerd. Als voorbeeld; een tablet bestaande uit 1200 mg elementaire glucosamine is als volgt opgebouwd:

Ingrediënt Hoeveelheid
Glucosamine sulfaat (uit 2KCl) 2164 mg
= Glucosaminesulfaat 1500 mg
= Elementaire glucosamine 1200 mg

Helpt Glucosamine en Chondroïtine bij artrose?

  • Alhoewel de resultaten van wetenschappelijk onderzoek niet eenduidig zijn en elkaar soms tegenspreken, wordt meer en meer aanvaard dat glucosaminezouten en in het bijzonder glucosaminesulfaat zinvol zijn bij de behandeling van osteoartrose: vooral pijnstilling en een verbeterde functie van het gewricht en minder stijfheid.
  • Glusosaminesulfaat blijkt vooral effectief bij artrose van de knie, maar ook bij hand, heup en wervelkolom. De resultaten zijn het meest uitgesproken bij de minder ernstige vormen van artrose. Wat chondroitine betreft, wijzen recente onderzoeksresultaten in het beste geval op een effect bij matige artrose van de knie (vooral minder pijn).
  • Glucosamine en Chondroïtine zijn het meest effectief bij hogere doseringen en in de verhouding 4:3 (zie verder dit stuk).
  • De aanwezigheid van 3000 mg MSM naast de Glucosamine en chondroïtine is essentieel voor pijnvermindering.

In welke samenstelling?

Ingrediënt Hoeveelheid Verhouding
Glucosaminesulfaat 2000 mg 4
Elementaire hoeveelheid glucosamine 1750 mg  
Chondroïtine sulfaat 1500 mg 3

Adviezen en vergelijkingen met Glucosamine en chondroitine producten