Glucosamine

Welk merk bevat hoeveel glucosamine?

Wat is glucosamine?

Glucosamine is de bouwsteen en de belangrijkste grondstof voor kraakbeen en bindweefsel. Het is ook verantwoordelijk voor de productie van synoviaalvloeistof (gewrichtssmeer). Glucosamine is een belangrijk bestanddeel van de waterabsorberende proteoglycanen. Glucosamine wordt door het lichaam zelf aangemaakt uit glucose en aminozuren. Het is opgebouwd uit glucose, de suiker die door het lichaam als brandstof wordt gebruikt, en het aminozuur glutamine.

Werking glucosamine

Het is een belangrijk onderdeel van de mucopolysacchariden, die een bestanddeel vormen van bot, kraakbeen, huid, nagels, haar en andere lichaamsweefsels. Glucosamine is voornamelijk nodig om glycosaminoglycanen te maken. Dit zijn proteinen die water binden in de kraakbeenmatrix. Wanneer er te weinig glucosamine beschikbaar is, dan worden er minder proteoglycanen gevormd en verdwijnt de veerkracht in het kraakbeen. Met toenemende leeftijd vermindert de hoeveelheid kraakbeen in de gewrichten. Bovendien neemt de kwaliteit van het kraakbeen af. Glucosamine kan het lichaam helpen om beschadigd kraakbeen te herstellen. De link verwijst u door naar een pagina over beschadigd kraakbeen op artrose-info.nl.

Glucosamine, de natuurlijke oplossing

Extra glucosamine kan van nut zijn bij artrose. In enkele studies bleek glucosamine (3 of 4 x 500mg per dag) in 55%-75% van de gevallen aanzienlijke verbetering te geven. In één (dubbelblind) onderzoek bleek glucosamine op termijn ook beter dan ibuprofen. Ibuprofen verminderde alleen in de eerste twee weken de pijn beter. Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat glucosamine de aanmaak  van gewrichtskraakbeen kan bevorderen en de werking van enzymen die kraakbeen afbreken blokkeert.

Een nadeel van medicijnen en pijnstillers ibuprofen is dat het buiten zijn bijzondere bijwerkingen ook schade toebrengt aan uw darmflora. Met natuurlijke middelen wordt er vaak even goed gescoord en investeert u daadwerkelijk gezond lichaam. Waar u bij de medicinale tegenhangers vaak investeert in de schijn van een gezond lichaam, wat uiteindelijk zich duur uitbetaald.

Fabrikanten glucosamine

Er zijn talloze fabrikanten van glucosamine. Zuiverheid, dosering en prijs per dag zijn de factoren die aangeven welke merk u moet gebruiken. Een advies hierover wordt onder andere gegeven door de site glucosamineshop.nl, die enkel de betere merken verkoopt op basis van de door ons genoemde factoren. Klik hier voor hun advies.